Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Πρίαμος, αγοραστός για έναν κεφαλόδεσμο Τροία 2


Απόγονος του Ίλου υπήρξε και ο φημισμένος για τα πλούτη του βασιλιάς Πρίαμος.
Ας δούμε όμως την ιστορία του.

Ο Ίλος παντρεύτηκε την Ευρυδίκη, την κόρη του Αδράστου, απέκτησε όμως και παιδιά από την Στρυμώ την κόρη του ποτάμιου θεού Σκάμανδρου, από την Λευκίππη και γέννησε τον Λαομέδοντα, που πήρε για σύζυγο του την Πλακία του Θηρέως και γέννησε τον Τιθωνό, τον Λάμπο, τον Κλυτίο, τον Ικετάονα, τον Ποδάρκη (Πρίαμο) και θυγατέρες, την Ησιόνη, την Κίλλα και την Αστυόχη. Με την νύμφη Καλύβη, ο Λαομέδοντας γέννησε τον Βουκολίωνα. [Τον γιο του τον Τιθωνό, τον άρπαξε η Ηώς και τον πήρε μαζί της στην Αιθιοπία και γέννησε μαζί του τον Ημαθίωνα και τον Μέμνονα. ]

Ο Λαομέδοντας διαδέχτηκε τον πατέρα του και έγινε βασιλιάς του Ιλίου και άρχισε να χτίζει μεγάλα τείχη γύρω από την πόλη. Στο τεράστιο έργο του προσέλαβε με μισθό τους θεούς Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα, οι οποίοι τελούσαν υπό περίοδο καθαρμού και έπρεπε να υπηρετούν θνητούς. Έναν ολόκληρο χρόνο οι δύο θεοί υπηρέτησαν τον Λαομέδοντα.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Απόλλωνας εκτελούσε χρέη ποιμένα (βοσκού) στο όρος Ίδη.
Όταν έπρεπε να πληρώσει τους θεούς για τις υπηρεσίες που του προσέφεραν ο Λαομέδοντας αρνήθηκε να καταβάλλει όσα όφειλε και απείλησε τον θεό Απόλλωνα, ότι θα τον πουλούσε ως δούλο.

Ο Απόλλωνας και ο Ποσειδώνας οργίστηκαν με την συμπεριφορά του Λαομέδοντα και αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν.


Ένα τεράστιο κήτος,στάλθηκε από τον Ποσειδώνα στη Θάλασσα της περιοχής και δεν μπορούσε κανένας να βγει για ψάρεμα. Πολλές φορές μάλιστα, το τέρας κατά την πλημμυρίδα πλησίαζε τόσο κοντά στις ακτές, που έτρωγε ακόμη και ανθρώπους.

Ο Απόλλωνας έστειλε λιμό στην πόλη. Αφόρητη ζέστη έπληττε την περιοχή και καιγόταν τα σπαρτά, οπότε απελπισία επικρατούσε στο βασίλειο του Λαομέδοντα, καθώς δεν υπήρχε τροφή ούτε από τη γη, ούτε από τη θάλασσα.


Ο Λαομέδοντας ζήτησε χρησμό για την συμφορά που τον βρήκε και ο χρησμός όριζε να δοθεί η κόρη του Ησιόνη ως τροφή στο κήτος για να πάψει η συμφορά.
Στη δύσκολη αυτή στιγμή ο Λαομέδοντας ζήτησε την βοήθεια του Ηρακλή, που εκείνη την εποχή εκστράτευε μαζί με τους Αργοναύτες. Ο Ηρακλής ως μισθό για την λύτρωση της Ησιόνης ζήτησε τα περίφημα άλογα του Λαομέδοντα, που τοι θεοί είχαν χαρίσει στον πρόγονο του τον Τρώα και τώρα ανήκαν σ' αυτόν.

(Τα άλογα αυτά, ήταν του προγόνου των Τρώων Εριχθόνιου, που γέννησε τον Τρώα, και παιδιά του Τρώα, ήταν ο Ίλος, ο Ασάρακος και ο Γανυμήδης. Το Γανυμήδη απήγαγαν οι θεοί και τον κράτησαν ως οινοχόο στους Ουρανούς, και αντί αυτού, έδωσαν οι θεοί στον Τρώα, ένα ζευγάρι αθανάτων ίππων. Από αυτούς τους ίππους ο απόγονος Εριχθόνιος, γιος του Δάρδανου, που στην εποχή του θεωρούνταν ο πλουσιότατος των θνητών ανθρώπων, έφτασε να κληρονομήσει 3.000 ίππους. Οιίπποι ήταν τόσο ωραίοι, ώστε τους ερωτεύτηκε ο Βορέας ο άνεμος, και γέννησε από αυτούς δώδεκα πώλους (πουλάρια), που σκιρτούσαν επί των άκρων των σιτηρών χωρίς να τα καταπλακώνουν και πατούσαν πάνω στα κύματα, χωρίς να καταποντίζονται.)

Ο Λαομέδοντας δέχτηκε αλλά όταν ο Ηρακλής έσωσε την Ησιόνη και σκότωσε το κήτος, εκείνος και πάλι αθέτησε την υπόσχεση του και δεν έδωσε τα άλογα στον Ηρακλή. Ο Ηρακλής επέστρεψε στο Ίλιον και κυρίεψε την πόλη, πολλά χρόνια πριν τον Τρωϊκό πόλεμο , που περιγράφει ο Όμηρος, σκότωσε με τα βέλη του τον Λαομέδοντα και όλα τα αγόρια του, εκτός από τον Ποδάρκη (Πρίαμο), διότι βοήθησε τον Ηρακλή και τους Αργοναύτες να κυριέψουν το Ίλιον. Ο Ηρακλής έδωσε την κόρη του Λαομέδοντα ως σύζυγο στον φίλο του Τελαμώνα.


Μετά την καταστροφή του Ιλίου, ο Ποδάρκης σύρθηκε ως δούλος.
ἡνίκα ἡ Τροία ὑφ' Ἡρακλέος ἐπορθήθη, ἤγετο
αἰχμάλωτος ὁ Πρίαμος τὸ τηνικαῦτα Ποδάρκης καλούμενος

Ο Ηρακλής όμως, έδωσε την ευκαιρία στην Ηνιόνη να εξαγοράσει την ελευθερία του αδελφού της.

...τότε δὲ Ἡρακλῆς τῇ Ἡσιόνῃ χαρίζεται ὃν ἂν θέλῃ
τῶν αἰχμαλώτων ὠνήσασθαι, ἡ δὲ τὴν ἑαυτῆς δοῦσα
τὴν χρυσῆν αὐτῆς καλύπτραν ἐπρίατο αὐτόν, ὅθεν
ἐκλήθη Πρίαμος καὶ κατέλιπεν αὐτὸν ἐν τῇ πατρίδι
ἐλπίζουσα αὐτὴν ὑπ' αὐτοῦ ἀνασταθῆναι, ὃ καὶ γέγονεν.

Έτσι η αδελφή του Πριάμου, η Ησιόνη, έδωσε το χρυσό της κεφαλόδεσμο και τον εξαγόρασε, γι' αυτό από τότε ο Ποδάρκης ονομάστηκε Πρίαμος, δηλαδή αγοραστός, (από το ρήμα πρίημι=αγοράζω), διότι εξαγοράστηκε η ελευθερία του, με την ελπίδα να αναστηθεί κάποτε το βασίλειο της Τροίας, όπως και έγινε.

<Πρίαμος>, ὄνομα κύριον· ἐκ τοῦ πρίημι τὸ ἀγοράζω,
πρίαμαι, Πρίαμος· ἐπράθη γὰρ καὶ διὰ τοῦτο καὶ
ταύτης τῆς ἐπωνυμίας ἔτυχεν,ὠνητὸς αἰθαλωτὸν
εἰς πάτραν μολῶν·

Είναι ο γνωστός μας Πρίαμος, που αργότερα έγινε βασιλιάς του Ιλίου, άνδρας καλός, δίκαιος, αγαπητός από το λαό του.


Απαγορεύεται η αντιγραφή, ή αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ολική ή μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή του περιεχομένου των δημοσιεύσεων του ιστολογίου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, ή άλλο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως, σύμφωνα με το νόμο 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που ισχύουν στην Ελλάδα.


Creative Commons License
Αυτή η εργασία χορηγείται μόνον με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: